15 Kasım 2010 Pazartesi

Sverdlov: Urallı Delikanlı - Klavdiya Sverdlova


Bu kitapta Klavdiya Timofeyevna, parti çalışmaları içinde yaşamını birleştirdiği Sverdlov'un mücadele yaşamını, öncesi ve ortak yaşamlarıyla da birleştirerek, neredeyse eksiksiz bir biyografik romana konu etmiş.

Bir devrim önderinin yaşamöyküsünün merkezinde elbette ki, mücadele yaşamı durur. Diğer bütün yaşananlar; çocukluk, gençlik, evlilik, çocuk vb. bu merkezin etrafında, ona tabi bir şekilde yerlerini alırlar. Sverdlov'un yaşamı, aynı zamanda özel alana/duygusal ilişkiler alanına ilişkin zengin ve örnek alınacak deneyimler sunuyor.

1905 Devriminde Sverdlov, Ural'da MK'nın temsilcisi olarak tüm parti örgütlerinden sorumlu, 21 yaşında bir "delikanlı"dır. Sverdlov, cezaevini bir okul gibi ele alışıyla da oldukça öğretici bir yaşamın sahibi oluyor. Cezaevinin ona sağladığı yeni eğitim olanağı için; "Kitabı yaşamımla sınıyorum, yaşamı da kitapla" diyor.

Sverdlov, hızlı ve kesin bir şekilde karar verme yeteneği, partiyi ve parti üyelerini bütün süreçlerde en iyi tanıyan biri olması, onu, devrim yapmış ve iktidara gelmiş bir parti ile sınıfın, yeni dönemde yeniden örgütlenmesinin en başındaki pratik-siyasi örgütçü olarak konumlandırmıştır. Parti Merkez Komitesi Sekreteryasında, tüm partiyi yönetecek kararları alıp, yönergeler oluşturur.

Sovyetlerin Tüm Rusya MYK Başkanı olur. Yeni tipte devletin oluşturulması ve bitmez tükenmez işlerin kotarılması için, "en ateşli zamanda ülkenin ihtiyaç duyduğu büyük örgütsel çalışmayı" başaranlardan biri olur Sverdlov.

O öldüğünde Lenin, "Kendisinde olağanüstü bir örgütçülük yeteneğini geliştirmiş olan bu insanın yerine başka birini asla koyamayız, onun boşluğunu asla telafi edemeyiz" demişti.

İndir (Djvu)