19 Eylül 2010 Pazar

Geçiş Programı - Emperyalist Savaş ve Dünya Proleter Devrimi - Lev Troçki


Emperyalist Savaş ve Dünya Proleter Devrimi Lev Troçki'nin siyasal vasiyatnamesi olarak nitelenebilecek bir metindir. 23 Ağustos 1939'da imzalanan Stalin-Hitler paktının sürdüğü günlerde IV.Enternasyonal'in 26 Mayıstaki alarm konferansı için kaleme alınmış olan Manifest, bir dizi tarihsel kesişmenin ürünü. Kişisel tarihi açısından 24 Mayıs'ta bir suikastten kurtulan Troçki'nin 20 Ağustos'ta öldürülmesinden önce yazdığı son siyasi metin.

1939'da dünyayı sarsan olaylar Troçki'yi hiç de şaşırtmamıştı. İspanyol devriminin başarısızlığından sonra kaçınılmaz bir gidişatın farkındaydı. Hitler-Stalin paktı herkesi şaşırtırken -Haziran 1941'de son bulacaktır-Troçki, Hitler'in Stalin'in "dostane" tarafsızlığına ihtiyacını Polonya'ya saldırması ve İngiltere ve Fransa'ya karşı savaşı ile açıklıyordu. Yine de bir an için bile yıllar öncesinden belirttiği Hitler'in SSCB'ye saldırmasının kaçınılmazlığından vazgeçmiyordu. Aynı şekilde ABD'nin savaşa müdahalesinin de kaçınılmazlığını açıkça belirten Troçki, İkinci Dünya Savaşı yazınında kimsenin bırakmadığı derin izler taşıyan düşüncelerini bu metinle taçlandırmıştır.

Troçki kendisini adamış olduğu görevin -birinci savaş öncesi ile üç rus devrimin deneyimlerini yeni kuşaklara aktarma- bilinciyle insanlık tarihinin zincirlerinin halkalarını bağlamaya çalışır. Daniel Guerin Troçki'nin Manifesti'nin "dünya proletaryasının onurunu kurtardığını" belirtirken esas olarak bu hususun altını çizmektedir.

İndir (Djvu)